TURURI GHIDATE LA ATELIERELE DE LA UNIVERSITATE

TURURI GHIDATE LA ATELIERELE DE LA UNIVERSITATE
street delivery tur

O sâmbătă. O ora. 15 oameni. Un carneţel. 3 teme. 6 opriri. 1 ascultare. Multe păreri.

Ăsta este inventarul unei zile din turul Palier.ro de la Street Delivery Quinet 2019.

Participantii se adună la standul Palier.ro, unde explicăm puţin ce e proiectul ăsta numit Palier.ro, cine sunt ghizii, de ce îi mănâncă să facă aşa un tur și apoi pornim. Nu, staţi! Nu plecăm înainte să dăm un carnet cu teme fiecărui participant. E treabă serioasă.

Prima oprire Pasajul englez, intrarea de pe Academiei, unde ne holbăm la toate reclamele vechi şi noi atârnate de pereţi (le-am făcut stickere și sunt puse bine în carneţelele particianţilor, să le lipească unde vor ei) şi mirosim bine ce vine de la patiserie.

Apoi intrăm între pereţii care stau să pice şi discutăm despre cizmarul cu cizmaria lui. Îi ascultăm chiar lui vocea din boxa pe care o avem cu noi. Aici e momentul când vrem să descriem ce discuții, ce situații am întâlnit noi, vizitând peste 90 de ateliere.

Urmează prima temă. În Pasajul englez trebuie neapărat făcută liniște. Locatarii au și ei nervii lor, iar pasajul amplifica mult orice sunet. De aceea, aici nu se vorbește, se desenează. Pe bucata de hartie din carneţel participanţii trebuie să ia amprenta pasajului. Să se uite atent la suprafețe, la înscrisuri, la detalii. Uitaţi-vă. Pipăiţi.

Care e istoria pasajului?  Discutam pe partea cealaltă. Pe Calea Victoriei.

Ajungem apoi la croitoria domnului Ștefan, nu foarte departe de bulevard. Și discutăm mai clar de dificultățile pe care le întâmpină meșterii. Peste drum este o altă cizmarie. Unde, la umbră, toată lumea e rugată să închidă ochii.

Acum e momentul tactil. Pipăim ceva specific cizmăriilor. Nu spunem ce.

Am ajuns într-un gang, aproape de Ion Câmpineanu. Unde ne folosim de gang şi pornim boxa ca să ascultăm bine ce se aude într-o ceasornicarie, toți îngrămădiţi, tocmai ca să simțim mai clar cum e spațiul minuscul al unui atelier.

Apoi întrebarea “Ce ai repara la nesfarsit?” toată lumea se concentrează și scrie.

Odată ajunși în punctul de unde am plecat – pin-ul pe harta e obligatoriu. “Ce vrei sa spui altora că merită văzut?” 

Palier.ro este o hartă. Cu oameni şi meşteşuguri.