Croitoria Artim s-a mutat în actuala adresă din Crângaşi după ce zeci de ani şi-a desfăşurat activitatea pe bulevardul Ion Mihalache, unde încă mai exista frontispiciul cu litere volumetrice vişinii. Echipa croitoriei a rămas însă aceeaşi şi aşteaptă noi clienţi. Retuşuri atât de damă, cât şi de bărbaţi, atât năstruşnice, cât şi din cele de zi cu zi sunt făcute la timp şi impecabil.
Calea Crângaşi, nr. 13
Doamna Grecu a lucrat la cooperativa Artim încă de la începutul ei, pe vremea când bucureștenii își făceau costume la comandă și dulapurile atelierului erau pline de materiale textile și comenzi. A fost repartizată în mai multe locații ale cooperativei, iar în unitatea de pe Iuliu Maniu a venit acum un an. Toate bune și frumoase, numai clienții nu prea numeroși, pentru că o dată schimbată locația atelierul clienții rămân pe loc și găsesc ceva mai aproape de casă.
Bd. Iuliu Maniu, nr. 55
Nea Vasile este un cizmar curios, dornic să învețe și să se adapteze la cerințele modei de azi. Clienții îi vin mai mult toamna și iarna, căci încălțămintea care merită păstrată și reparată e strâns legată de cât de acoperit îți e piciorul contra ploii, vântului și alte cele. Nea Vasile lucrează de 28 de ani în cizmărie și recent a devenit cizmar independent, în atelier propriu.
Bd. Iuliu Maniu, nr. 71
Un atelier de croitorie care iese din tipare. Pe lângă mici retușuri executate de croitorese harnice, principala specializare a atelierului sunt uniformele de lucru. Albe, portocalii, roșii sau albastre, acestea se pot combina, asorta și ajusta pe loc.
Strada Cernișoara, nr. 24
Cu toții avem prin casă un ceas de la bunici sau poate primit de la cineva apropiat, poate cumpărat de noi înșine. Fie că îi schimbi bateria sau cureaua, cadranul sau doar îi faci o mică revizie, dl. Andrei este meșterul potrivit pentru asta. El urmează tradiția familiei, continuând meseria practicată de tatăl său. Înghesuit între un magazin alimentar pe stânga și un xerox pe dreaptă, ai nevoie de ochi agili să îl reperezi.
Bd. Iuliu Maniu, nr. 138-142
Cu greu ne-am putea imagina că mergând pe Bd-ul Iuliu Maniu am avea şanse să ne simţim ca pe un podium de modă din Italia. Dacă am păşi însă în Mon atelier de creaţie vestimentară şi retuşuri situaţia ar fi puţin diferita. Aici, cei doi croitori nu fac doar retuşuri, ci au toate atuurile pentru a crea rochii, costume, cu materialul clientului, la standarde demne de capitala modei. Mai mult de 15 ani au lucrat în Italia pentru firme celebre de îmbrăcăminte, dar visul lor a fost să îşi deschidă propriul atelier şi să se întoarcă în România. În momentul de faţă angajează încă un croitor.
Bd. Iuliu Maniu, nr. 59
Croitoria doamnei Jana se găseşte foarte la îndemână dacă te afli în zona Pieţei Veteranilor. Pieţele au atras dintotdeauna vânzoleala, dar şi meşteşugari de toate felurile, pentru că a repara ceva era la fel de obişnuit ca a face piaţa. Impresionant în atelier este peretele plin de fluturi, preferaţii doamnei Jana, care dau culoare locului. Aici se pot scurta pantaloni, strâmta fuste, cu alte cuvinte se poate face paleta obişnuită de retuşuri.
Piaţa Veteranilor, Bd. Iuliu Maniu, nr. 78-92
La intrarea principală, pe stânga, în Complexul SIR lucrează domnul Moldovan, ceasornicar din anii 70. Este o plăcere să stai să îl asculţi cât timp îţi schimbă bateria la ceas sau face o reparaţie sau alta. Domnul Moldovan cunoaşte foarte bine sistemul de meserii, el trecând, în perioada comunistă, prin toate etapele specializării, lucrând atât la sat, cât şi la oraş.
Complex Comercial SIR, Sos. Virtuţii, nr. 1
Pe strada Crângași, la nr. 10, în blocul 19A, meşterul Petru lucrează la Atelier de geamuri, rame și oglinzi. Coordonatele sunt important de reamintit, pentru că de când s-a construit podul Grant nu mai calcă mulți clienți atelierul său. Povestea meşterul Petru este un exemplu de cum schimbările peisajului urban sunt de multe ori esenţiale pentru afacerile de familie sau pentru ateliere de tipul acesta. Cu ajutorul internetului însă reuşim să păcălim strada şi să ştim că acolo, după colţ, se găseşte domnul Petru care lucrează cu sticlă.
Strada Crângași, nr 10, bl. 19A
La o plimbare pe B-dul 1 Mai găsim unul din sediile Cooperativei Artim, care răspunde nevoilor celor care locuiesc sau lucrează în această zonă. Una dintre metodele prin care putem pune în aplicare consumului sustenabil este să cumpărăm mai puţin, să reparăm mai mult, dar şi să apelăm la întreprinzătorii locali. Croitorii își practică meseria de ani buni şi spun că foarte puține lucruri îi mai surprind. Asta nu înseamnă că fiecare croitor nu are propriile preferinţe.
Bd. 1 Mai, nr. 28