Pe Dimitrie Cantemir la numărul 20 în atelierul care este aici de 20 de ani, acum vin clienții la doamna Maria, care lucrează aici de 8 ani. Nu sunt multe scări de urcat, ceea ce face atelierul convenabil. Vecinii se mai strâng aici, la parter, să mai schimbe o vorbă. La croitorie ca pe rețelele de socializare. În atelier se fac haine de la zero, la comandă, și felurite reparații. Clienții noi vin în atelier de obicei prin recomandări, din vorbă în vorbă.
Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 20
În apropierea pieței cu cel mai frumos nume, Piața Norilor, pe Strada Constantin Rădulescu-Motru la numărul 4, se află acest atelier de croitorie. Aici se execută modificări, retușuri și lucrări la comandă, unicat și personalizate. Piața Norilor va fi în curând reconstruită, dar sperăm ca măcar numele și-l va păstra.
Strada Constantin Motru, nr. 4
Dna. Livia este printre puținii meșteri din București care mai lucrează cu piele. Atunci când a auzit pentru prima dată cuvântul marochiner, acum mai bine de 50 de ani, s-a gândit că are legătură cu manichiura. De atunci până acum, distanța este direct proporțională cu mulțimea de genți, pantofi, curele și alte minunății pe care dânsa le crează zilnic în atelierul său cu vânzare.
Calea Șerban Vodă, nr.100
Nea Vasile nu se mulțumește cu o singură meserie, tocmai de aceea face reparații universale, la haine de piele, pe care le și vopsește daca li s-a dus cumva din farmec. Schimbă și repară fermoare, pune capse, nasturi, ajustează blugi, scurtează pantaloni. Atelierul său nu are firmă luminoasă și din acest motiv poate părea închis, însă ușa este mai tot timpul deschisă.
Bd. Mărășești, nr. 47
Atelierul de reparţii al domnului Ioan pare să fie genul de loc unde vin doar cei care ştiu deja de el. Strada ferită de agitaţia obişnuită, dar şi faţada nu foarte evidentă contribuie din plin la păstrarea anonimatului, deşi cizmăria există aici din 2000. Domnul Ioan a ajuns să facă cizmărie după ce a lucrat ca electrician într-o fabrică de încălţăminte, însă după revoluţie a hotărât că vrea să înveţe această meserie şi asta a făcut. Fiica şi fiul lui se ţin departe de cizmărie, dar el îi înţelege pentru că sunt oameni cu facultate.
Calea Şerban Vodă, nr. 138
Maricel pare, din stradă, doar un magazin de vânzare încălţăminte. Însă majoritatea încălţărilor expuse pe rafturi sunt, de fapt, realizate de însuși domnul Maricel, în atelierul său de cizmărie din spatele locației. Domnul Maricel a pornit cu dreptul în cariera de meşter cizmar, făcând-o din plăcere şi pasiune şi ajungând să se specializeze prin diferite programe internaționale şi mastere, care ţin de felul în care se lucrează și prelucrează pielea şi de cum o determini să ia forma şi culoarea pe care o dorești. Clienții vechi îl vizitează, însă mult mai rar, pentru că o perechi de pantofi sau adidași produsă în serie este mult mai ieftină ca o pereche de pantofi făcută la comanda sau în serie limitată. Și cu toate astea, pantofii făcuți de domnul Măricel sunt foarte accesibili pentru multe buzunare, mai ales daca punem la socoteală și faptul că sunt producție limitată, din piele, ieșită în lume chiar din mâinile meșteșugarului. La domnul Maricel găsim întotdeauna o opțiune pentru noii noștri pantofi de birou, de nuntă, de banchet sau de zi cu zi.
Calea Şerban Vodă, nr. 41
În apropierea Pieţei Norilor, domnul George îşi aşteaptă clienţii în atelierul pe a cărui faţadă scrie Mobilă şi tapiţerie. Aşa cum aflăm de pe siteul cooperativei, aceasta a fost infiinţată în 1959 şi are deci o lungă tradiţie în a construi, a repara și a restaura mobilă și interioare de toate tipurile. Domnul George are multă experiență în domeniu, demonstrată prin fotografiile de pe telefon ale scaunelor, canapelelor și fotoliilor pe care le capitonează cu răbdare și grijă. Uneori, măiestria tapițerului își lasă amprenta în interioare de sali de cultură din București. Data viitoare când mergem la piese de teatru sau evenimente culturale, ne putem uita mai atent în jur și poate vom zări munca din atelier.
Strada Constantin Rădulescu-Motru, nr. 16
Doamna Valentina a învățat să croiască și să coasă la gimnaziu, unde le puneau să facă așternuturi și uniforme pentru grădinițe. Acum practică croitoria din pasiune; o relaxează să lucreze la masa de cusut, să vadă cum materialul ajunge să capete formă și să poată fi purtat. Atelierul din Tineretului l-a deschis acum 6 ani și, deși a lucrat în creație pentru export, preferă să se concentreze pe reparat haine și modificat rochii de seară și costume.
Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 25