Croitoria Troscot, acum sub o copertină verde și semne cu litere mari făcute de mână, se află pe Calea Moșilor încă din anii ’80. Meșterul croitor a croit tot felul de piese de vestimentatie, precum taioare la comandă și geci, acum face retușuri, croiește fuste și bluze sau rochii – ce e pe placul clienților.
Calea Moșilor, nr. 241
Cu puțin ajutor și încurajări de la fiu și ginere, Doamna Anica și-a pus pe picioare propriul atelier de croitorie în urmă cu 15 ani. Ea repară, dar face și haine la comandă și e genul de croitoreasă cu clienți fideli. Doamna Anica se lasă greu fotografiată. Pentru cei curioși, recomandăm o vizită în atelierul său de pe Șoseaua Ștefan Cel Mare, nr. 35, bl. 31, sc. 3, la parter.
Șos. Ștefan Cel Mare, nr. 35
Pe Dimitrie Cantemir la numărul 20 în atelierul care este aici de 20 de ani, acum vin clienții la doamna Maria, care lucrează aici de 8 ani. Nu sunt multe scări de urcat, ceea ce face atelierul convenabil. Vecinii se mai strâng aici, la parter, să mai schimbe o vorbă. La croitorie ca pe rețelele de socializare. În atelier se fac haine de la zero, la comandă, și felurite reparații. Clienții noi vin în atelier de obicei prin recomandări, din vorbă în vorbă.
Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 20
În apropierea pieței cu cel mai frumos nume, Piața Norilor, pe Strada Constantin Rădulescu-Motru la numărul 4, se află acest atelier de croitorie. Aici se execută modificări, retușuri și lucrări la comandă, unicat și personalizate. Piața Norilor va fi în curând reconstruită, dar sperăm ca măcar numele și-l va păstra.
Strada Constantin Motru, nr. 4
Cooperativa de croitorie Artim are un punct de lucru chiar pe colt, vizavi de casa unde a locuit Miţa biciclista. În atelier se pot face retuşuri de toate felurile, cele două croitorese care lucrează aici calcând de zor cusăturile, preluând comenzile si asigurându-se că produsul arată impecabil. “Hainele duse la croitor trebuie întotdeauna să fie spălate”, ne reaminteşte un anunţ lipit pe perete.
Strada General Christian Tell, nr. 6-8
Atelierul croitoresei Maria se află pe Strada Popa Soare 20, nu este mare, dar este în schimb foarte primitor. Doamna Maria este specializată în lenjerie intimă, corsete simple și speciale, voaluri de mireasă, costume pentru dansatoare. În trecut, la “Casa de Modă Venus” de pe Calea Victoriei, ea era cea care cosea cu răbdare paiete şi mărgele pe ţinutele de seară create acolo. In atelierul ei de acum, se pot reface retuşuri de toate felurile, şi damă şi bărbaţi.
Strada Popa Soare, nr. 20
Croitoria Ștefan, pentru mulţi, a fost cea situată pe strada George Vraca. Domnul Ștefan a lucrat aici ani la rând, până în vara lui 2019, când a decis să mute croitoria în Cartierul Voluntari, la parterul casei sale. In afară de adresă, serviciul a rămas la fel. Numai clientela cartierului s-a adăugat. Măiestria meşterului și-a păstrat toate calitățile.
Comuna Voluntari, strada Someș, nr. 34
Atelierul de croitorie Vera Fashion are o echipă tânără care reuşeşte să traducă tendinţele actuale în modelele şi pe măsurile cerute de clienţi. Nimeni nu pleacă de aici fără să fie sigur că retuşul sau produsul făcut de la zero nu este aşa cum trebuie.
Bd. Gheorghe Duca, nr. 21
Croitoria Artim s-a mutat în actuala adresă din Crângaşi după ce zeci de ani şi-a desfăşurat activitatea pe bulevardul Ion Mihalache, unde încă mai exista frontispiciul cu litere volumetrice vişinii. Echipa croitoriei a rămas însă aceeaşi şi aşteaptă noi clienţi. Retuşuri atât de damă, cât şi de bărbaţi, atât năstruşnice, cât şi din cele de zi cu zi sunt făcute la timp şi impecabil.
Calea Crângaşi, nr. 13
Strada Mendeleev este ferită de agitaţia bulevardului Magheru, dar se bucură de vecinătatea cu el. Pe lângă multele cafenele, aici găsim şi atelierul de croitorie în care lucrează domnul Alexandru încă din anii 60. Atelierul respectă conduita de altă dată, maşinile de cusut fiind în spate, ferite de ochiul clientului. În locul unde se face recepţia, pe un manechin, este un sacou care arată îndemânarea meşterului. Confecţionat cap coadă, nesărind nicio etapă, pentru un client neavizat poate părea banal. Este totuşi suficient să te uiţi la butoniere, care sunt regale şi cusute chiar de mâna domnului Alexandru. Deşi abilitătile sale ar aduce venituri mult mai mari în ţări străine, meşterul face parte dintre cei care au hotărât să rămână în România.
Strada Mendeleev, nr. 12
Doamna Grecu a lucrat la cooperativa Artim încă de la începutul ei, pe vremea când bucureștenii își făceau costume la comandă și dulapurile atelierului erau pline de materiale textile și comenzi. A fost repartizată în mai multe locații ale cooperativei, iar în unitatea de pe Iuliu Maniu a venit acum un an. Toate bune și frumoase, numai clienții nu prea numeroși, pentru că o dată schimbată locația atelierul clienții rămân pe loc și găsesc ceva mai aproape de casă.
Bd. Iuliu Maniu, nr. 55
Un atelier de croitorie care iese din tipare. Pe lângă mici retușuri executate de croitorese harnice, principala specializare a atelierului sunt uniformele de lucru. Albe, portocalii, roșii sau albastre, acestea se pot combina, asorta și ajusta pe loc.
Strada Cernișoara, nr. 24