Incubator WeMakePlaces, Liverpool

Primul moment când treci de la doar-o-ideea la nu-e-doar-o-idee-ci-chiar-un-fapt este înfricoșător, nu plin de culorile curcubeului și vată de zahăr roz și luminițe așa cum ne imaginăm.

Nu știu de ce, dar pare că nimeni nu te avertizează sau nu se subliniază îndeajuns (cine să te avertizeze dacă e s-o luăm așa?): hei, hei, tu, văd ce idee mișto ai, dar pregătește-te când vei începe să o pui în practică te vei speria foarte tare! Și nu contează ce vârstă ai. Și apoi o să fii cool și apoi…mai vezi tu.

Palier.ro a fost foarte mult timp doar o idee care a pornit din multe plimbări făcute prin București, din multele momente în care am stat să ne gândim cum putem să consumăm mai puțin, din multele momente în care realizam că ni se întâmpla des să gândim așa: “am văzut eu sigur acum câteva zile o croitorie, iți zic acum, stai că îmi amintesc, eram la semafor, la Universitate, pe partea cu Inter-ul, vorbeam la telefon cu mama, care îmi spunea ce gătise, și m-am uitat pe partea stângă, ba nu, eram pe partea stangă cu interul că am ieșit de la metrou și… Știu sigur că am trecut pe lângă o croitorie alaltăieri, dar nu îmi aduc aminte exact unde era…dar e pe aici prin zonă siiigur.” Și este clar că nu ne aminteam și întrebam și noi la rândul nostru pe alții, care păreau să treacă prin același proces. Din momentele în care parcă simți că nimeni în jur nu mai știe să facă nimic cu mâinile și te oftici că ai vrea să înveți, să știi sau măcar să vezi și tu cum lucrează un cizmar, un bijutier, un ceasornicar. Din momentele în care simți că există încă în București multe astfel de locuri, dar care parcă nu sunt suficient de vizibile.

Momentul ăla înfricoșător a apărut când am vorbit prima oară public despre aceasta idee. Când oameni în carne și oase se uitau la noi și ascultau atenți pașii pe care ne-am propus noi să îi parcurgem în a pune în aplicare aceasta idee. BOOM.
Nu erau orice fel de oameni, ci alti participanți, ca noi, ai programului datorită căruia am putut să începem să facem planuri concrete: Courageous Citizens, a celor de la European Cultural Fondation.

Cei de la ECF au ținut morțiș să facă actualii participanți, dar și foști participanți să se întâlnească, de aceea a apărut Incubatorul organizat de We make places (foști bursieri) care sunt determinați să schimbe lucruri în comunitatea lor din Liverpool.

Discuțiile au fost numeroase și au fost două zile în care s-a comparat, disecat, planificat și studiat atât practicile folosite de We make places în Liverpool, cât și ale celoralti bursieri, care proveneau din medii complet diferite. Mai multe detalii despre aceste proiecte se pot găsi aici.

A fost mișto, zicem noi. A fost mișto, zic ei.


Mulțumim ECF și We make places.
Palier.ro a pornit cu dreptul.

apartament atelier audio bloc coARH inceput incubator Liverpool nume stand streetdeliveryquinet studiobasar tur