Ascuţirea cuţitelor, ascuţirea foarfecelor mari sau mici este o artă care se deprinde în timp. Domnul Alexandru este tocilar de foarte mulţi ani, în singura tocilărie rămasă pe b-dul Kogălniceanu. Pentru școlarii de astăzi e un exerciţiu de imaginaţie să ghicească ce este acela un „tocilar”. Zgomotul pe care-l fac diferitele pietre care se rotesc în permanenţă nu lasă loc de multe vorbe. Tocilăria este o muncă galagioasa, dar solitară.
Bd. Kogălniceanu, nr. 7
Atelierul de tocilărie al domnului Alexandru pare desprins din perioada interbelică. Şi pentru mulţi trecători pare un loc care nu mai este funcţional. Dimpotrivă. Aici domnul Alexandru poate să onoreze comenzile într-un spaţiu în care nu încap mai mult de doi oameni deodată, fiind aglomerat de toate instrumentele necesare tocilăriei.
Calea Moșilor, nr. 86
Data viitoare când vrem să ascuţim o forfecuţă, dar şi să ne simţim ca într-un spațiu de artă, putem să îl vizităm pe domnul Ştefan. Tocilăria La Ştefan nu este o tocilărie oarecare. Nu doar pentru că meşterul este foarte priceput în a ascuţi fel şi fel de lucruri pe care le credem de nemai ascuțit, ci şi pentru că atunci când intrăm în atelier suntem înconjuraţi de tablouri pictate chiar de dânsul. Domnul Ştefan, un om cu multiple talente.
Strada Popa Tatu, nr. 83