„Cine mai are material, mai face o haină de blană zilele astea.” Blănăria există aici din perioada interbelică. Dl. Curcan, meșterul blănar, a moștenit tradiția blănăriei de la tatăl său, care a învățat-o la rândul lui de la meșterii evrei renumiți de pe strada Colței. Acest atelier este printre singurele care au mai rămas deschise. “Materialul de blană nu e ca la stofă, îl tai direct și gata e croit. Are defecte: e împușcat, găurit, are mamele. Trebuie scoase alea, că acolo n-are păr.”
Strada Colței, Nr. 20
Domnul Stelian este un meșter-domn, la costum, cu povești de neîntrerupt despre meseria de blănar. Domnul Antoniu, meșter-domn deasemenea, se ocupă cu pielăria. Pile sau blană de reparat, avem multe opțiuni aici.
Calea Moșilor, nr. 126
O pată, o zgârietură ne fac uneori să punem de-o parte lucruri uzate, dar dragi din piele. Întâlniți-o pe Doamna Silvia care repară, modifică și vopsește haine, genți, încălțăminte din piele din 1995. Împreună cu doamna Elena, care a lucrat la fabrica de piele din Hunedoara, cele două își întâmpină cu un zâmbet larg clienții.
Strada Slănic, nr. 4
Domnul Badea este un meșter tânăr, cu haz. Poate chitui geamuri la fel de bine cum poate schimba oglinzi sau >>ATENȚIE PRODUCĂTORI CULTURALI<< ramele la tablouri. Pentru urgențe, obiecte fine sau poziționări anti-termopan, parterul blocului 12 de pe Calea Moșilor 268 este soluția.
Calea Moșilor, nr. 268, bl. 12
“Imaginează-ți o cameră de 10mp cu o masă lungă, 5 locuri de muncă pe-o parte, 5 locuri de muncă pe-o parte. 90 de cm fiecare.” Astfel și-a început meșterul Constantin ucenicia la UCECOM pentru a deveni bijutier. Deși inițial a fost descumpănit de cele 8 ore petrecute pe scaun, cu timpul și-a intrat în mână și a deprins migala și răbdarea necesare acestei meserii.
Calea Moşilor, Nr. 268
Domnul Silviu este un ceasornicar care atunci când lucrează lasă ceasurile să vorbească în locul lui. Dacă te nimereşti la o oră fixă, ceasurile de toate felurile încep să bată din locuri neobişnuite. Este cântecul preferat al oricărui ceasornicar. Ceasornicăria este uşor de găsit, fiind chiar la stradă, pe Calea Moşilor. Pe frontispiciu este trecută şi bijuterie, dar deocamdată activitatea bijutierului este pusă pe pauză.
Calea Moșilor, nr. 235
Croitoria Troscot, acum sub o copertină verde și semne cu litere mari făcute de mână, se află pe Calea Moșilor încă din anii ’80. Meșterul croitor a croit tot felul de piese de vestimentatie, precum taioare la comandă și geci, acum face retușuri, croiește fuste și bluze sau rochii – ce e pe placul clienților.
Calea Moșilor, nr. 241
Calea Moşilor este o stradă cu tradiţie în ceea ce priveşte meşteşugul, fiind locul unde şi-au găsit clienţi multe tipuri de meşteşugari. „Geamgiu, geamgiu, reparăm geamuri, reparăm oglinzi, chituim” se auzea acum 100 de ani pe Calea Moşilor. Acum se aud maşinile cum trec. La Tehnica Sticlei, cooperativa de care aparţine acest atelier, se munceşte cu spor. Aici se fac în continuare rame, oglinzi, geamuri de diferite mărimi și alte cele, pentru că echipa se adaptează la cerinţele clientului. Imaginile din atelier alcătuiesc o istorie personală, vizuală, în care echipa României de fotbal stă la loc de cinste alături de alte imagini și personalități iconice, ca Jean-Claude Van Damme și picturile lui Nicolae Grigorescu.
Calea Moșilor, nr. 308
Cu puțin ajutor și încurajări de la fiu și ginere, Doamna Anica și-a pus pe picioare propriul atelier de croitorie în urmă cu 15 ani. Ea repară, dar face și haine la comandă și e genul de croitoreasă cu clienți fideli. Doamna Anica se lasă greu fotografiată. Pentru cei curioși, recomandăm o vizită în atelierul său de pe Șoseaua Ștefan Cel Mare, nr. 35, bl. 31, sc. 3, la parter.
Șos. Ștefan Cel Mare, nr. 35
Domnul Neagu se ocupă de reparații încălțăminte și marochinărie încă din adolescenţă. Cizmăria este dotată cu tot ce este nevoie pentru a lărgi încălţăminte, pentru a schimba tălpile, pentru a reface cusăturile sau doar pentru a curaţa temeinic o piele capricioasă. Pasiunea meşterului se vede în fiecare comandă, iar pe pagina de Facebook a atelierului sunt documentate în detaliu o parte dintre aceste comenzi. Caută un ucenic pe care să îl învețe meseria de cizmar, însă până în prezent nu a găsit persoana potrivită.
Strada Vasile Lascăr, nr. 77
Pe Dimitrie Cantemir la numărul 20 în atelierul care este aici de 20 de ani, acum vin clienții la doamna Maria, care lucrează aici de 8 ani. Nu sunt multe scări de urcat, ceea ce face atelierul convenabil. Vecinii se mai strâng aici, la parter, să mai schimbe o vorbă. La croitorie ca pe rețelele de socializare. În atelier se fac haine de la zero, la comandă, și felurite reparații. Clienții noi vin în atelier de obicei prin recomandări, din vorbă în vorbă.
Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 20
În apropierea pieței cu cel mai frumos nume, Piața Norilor, pe Strada Constantin Rădulescu-Motru la numărul 4, se află acest atelier de croitorie. Aici se execută modificări, retușuri și lucrări la comandă, unicat și personalizate. Piața Norilor va fi în curând reconstruită, dar sperăm ca măcar numele și-l va păstra.
Strada Constantin Motru, nr. 4