Domnul Silviu este un ceasornicar care atunci când lucrează lasă ceasurile să vorbească în locul lui. Dacă te nimereşti la o oră fixă, ceasurile de toate felurile încep să bată din locuri neobişnuite. Este cântecul preferat al oricărui ceasornicar. Ceasornicăria este uşor de găsit, fiind chiar la stradă, pe Calea Moşilor. Pe frontispiciu este trecută şi bijuterie, dar deocamdată activitatea bijutierului este pusă pe pauză.
Calea Moșilor, nr. 235
În Piaţa Kogălniceanu îşi are super atelierul de ceasornicar domnul Radu. Ceasuri cu cuc, pendule, toate încep să bată la unison atunci când este oră fixă. Lângă ele, meşterul, într-un halat alb, cu mecanisme de ceas imprimate pe buzunar, repară, schimbă baterii, reabilitează mecanisme. Domnul Radu a învățat inițial meserie de la tatăl său şi încă o face cu pasiune. În fiecare ţară vizitată, el şi-a făcut acest obicei de a intra măcar într-o ceasornicărie, pentru că simte că întotdeauna mai are de învăţat. Așa se “fură” meserie.
Piața Kogălniceanu, nr. 5
La coloane, în spatele florăriei, la parterul blocului din Piaţa Romană, nu lucrează un ceasornicar oarecare – domnul Dan este pasionat de ceasornicărie de peste 30 de ani. Asta s-ar putea spune lejer despre orişicare ceasornicar, însă dacă te uiţi mai atent în atelier vei observa gândaci, tăuni, albine, corăbii, toate aşezate în vitrină, adevărate sculpturi făcute în întregime din piese de ceas recuperate. Fără rigoare, atenţie şi foarte multă răbdare, acestea ar fi imposibil de făcut. Domnul Dan le face din pasiune. „Soţului meu, chiar şi până la un test, o prostioară de pe internet, i-a ieşit, că în altă viaţă, tot ceasornicar a fost”, a glumit soţia meşterului.
Bd. Gheorghe Magheru, nr. 32-36
Cu toții avem prin casă un ceas de la bunici sau poate primit de la cineva apropiat, poate cumpărat de noi înșine. Fie că îi schimbi bateria sau cureaua, cadranul sau doar îi faci o mică revizie, dl. Andrei este meșterul potrivit pentru asta. El urmează tradiția familiei, continuând meseria practicată de tatăl său. Înghesuit între un magazin alimentar pe stânga și un xerox pe dreaptă, ai nevoie de ochi agili să îl reperezi.
Bd. Iuliu Maniu, nr. 138-142
La intrarea principală, pe stânga, în Complexul SIR lucrează domnul Moldovan, ceasornicar din anii 70. Este o plăcere să stai să îl asculţi cât timp îţi schimbă bateria la ceas sau face o reparaţie sau alta. Domnul Moldovan cunoaşte foarte bine sistemul de meserii, el trecând, în perioada comunistă, prin toate etapele specializării, lucrând atât la sat, cât şi la oraş.
Complex Comercial SIR, Sos. Virtuţii, nr. 1
Numărul mare de reclame afişate pe partea aceasta a Străzii Academiei, multe dintre ele ale unor locuri care de fapt nu mai există, face ceasornicăria greu de găsit. Vizavi de Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi, putem să ne lăsăm ceasurile la reparat cu mare încredere. Tot aici se pot repara si rame de ochelari.
Strada Academiei, nr. 25